Menu

Lasta släpet rätt

Oavsett om man ska flytta hela sitt bohag, och har en hel lastbil full med möbler och kartonger, eller om man bara ska frakta hem en ny soffa man köpt i affären, är det lika viktigt att man tänker på att lasta släpet rätt. Det är viktigt för att skydda möblerna från att skadas under resans gång, men det är framförallt viktigt för förarens och eventuella passagerares säkerhets skull. Ett släp som inte är lastat på korrekt sätt kan nämligen bete sig oförutsägbart, och därmed utgöra en trafikfara.

Hur gör man då för att lasta på rätt sätt? En av de viktigaste grundprinciperna man bör ha i åtanke när man lastar ett släp är att man ska försöka skapa jämnvikt. Det kan därför vara en bra idé att börja med de tyngsta möblerna, som säng och soffa, och fördela dem jämnt längs med släpets golv. Därefter kan man relativt enkelt stapla mattor, kartonger och andra lättare föremål ovanpå dem så att vikten hålls jämnt fördelad.truck-990301_960_720

Innan man börjar lasta på med saker ovanpå sängen och de andra möblerna i botten kan det dock vara en bra idé att täcka över dem med filtar eller något annat mjukt, och spänna fast dem med spännremmar. Detta gör man för att möblerna inte ska åka runt under frakten, vilket dels kan störa bilens köregenskaper, dels skada möblerna. Något annat som kan vara bra för att undvika skador på möblerna, samtidigt som det gör det lättare att effektivisera utrymmet i släpet, är att montera loss så många utstickande delar av möblerna som möjligt, till exempel sängben, bordsgavlar och liknande.

Om du tror att du kommer att ha svårt att få med alla dessa detaljer i stunden när du ska lasta släpet, kan det vara en bra idé att planera allt i förväg. Rita upp en skiss av släpets utrymme, och planera vad som ska stå var. Då har du också tid att ta i beaktning sådant som underlättar när släpet väl kommer fram till sin destination, till exempel att alla möbler som ska vara i samma rum står tillsammans, och att de möbler som ska lossas först lastas överst.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *