Menu

Användning och skötsel av hästtransport

Att investera i en egen hästtransport är något som de flesta hästägare gör förr eller senare. Det finns många fördelar med att ha ett eget släp, särskilt när hästar kommer att transporteras regelbundet till tävlingar eller andra event. För den som inte använder ett släp särskilt ofta räcker det vanligtvis med att hyra ett släp eller (när möjligt) låna grannens vid behov.

Att tänka på

Det finns en del saker man behöver tänka på när man kör en hästtransport som är lastad med hästar. En hästtransport har en hög tyngdpunkt, vilket gör att det finns risk att den kan välta. Det är också viktigt att ta det lugnt i trafiken och köra försiktigt vid kurvor samt inbromsning (särskilt på vinterunderlag). En häst som är ovan att transporteras kan röra sig i hästtransporten, vilket kan orsaka att släpet förlorar en del av sin stabilitet på vägen.

Skydda mot skador

Givetvis är det mycket viktigt att se till att hästen eller hästarna inte skadas i hästtrailern under transport. Se bland annat till att det inte finns några vassa plåtbitar eller annat som sticker ut som kan orsaka skador. Ett bra tips är att se till att ta bort skruvar eller lösa delar som inte behövs vid uppställning av släpet. Lika noga som vi är med att se till att våra djur inte skadas vid transport behöver vi vara med underhållet av en fastighet. Dåliga och gamla tak kan orsaka stor skada när väta och fukt läcker in i huset. Exempelvis Norrmalms Plåtslageri AB utför alla slags takarbeten såsom servicearbeten, fasadarbeten, takmålning, takterrass och takrenoveringar, takskottning samt alla typer av plåtslageriarbeten. Deras arbeten utförs alltid av välutbildad personal och företaget ger dessutom garanti på både arbete och material. Oavsett om du behöver en renovering eller totalentreprenad erbjuder Norrmalms Plåtslageri AB professionellt plåtarbete i Stockholm med målsättning att få fullt nöjda kunder. Arbeten utförs med garanterat hundraprocentigt utförande samt med korrekt material.

Hästtrailerns underhåll

En hästtrailer kommer att kräva visst underhåll för att hålla den i bra skick. Här gäller i stort sett samma principer av underhåll som för andra släp men tvättning av transporten skiljer sig något. Rengöring bör göras regelbundet och när det är möjligt bör mattan tas ut ur transporten vid tvättning. Efter en transport av hästar ska transporten mockas, sopas och luftas ur. Glöm inte att tvätta hästtransportens tak emellanåt eftersom alger kan bildas där. Om du under vintertid kör på vägar som saltas bör transporten tvättas snarast möjligt eftersom saltet kan skada en transport (vägsalt har en eroderande effekt).

Kontroll av transport

Även trailerns viktiga funktioner bör kontrolleras med jämna mellanrum. Var noga med att kontrollera belysningen samt transportens låsmekanismer. Se över däcken eftersom ojämnt slitna däck kan utgöra en fara i trafiken. Det är viktigt att transportens däck håller samma goda standard som dragbilens däck. En hästtransport är en god investering för hästägare som kommer att transportera hästar ofta. Underhåll och skötsel av en transport är enkelt att göra själv och ger längre livslängd samt bättre andrahandsvärde på en hästtransport.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *