Menu

Att köra med släpvagn

Det där med att köra med släp är något många är nervösa för. I de allra flesta fall brukar det dock gå bra, så länge man tar det lugnt. Om man stressar eller har någon som sitter bredvid och är hetsig kan man bli än mer nervös och då kan allt gå fel. Om man vet att man ska iväg och köra med släp kan det vara klokt att öva lite innan. Det är dock inte alltid det finns tid för övning. Det finns dock en del att tänka på innan man sätter sig bakom ratten.

Kan alla bilar köra med släp?

I stort sett alla bilar kan köra med släp så länge de har en dragkrok. Hur stora och tunga släp bilen får dra kan dock variera. Med en bil från mitsubishimotors.se har man många gånger möjlighet att dra lite tyngre släp men det beror på bilmodell och vilket körkort föraren har.

Att koppla på en släpkärra på bilen är relativt enkelt. Man kan antingen backa nära släpet, eller så drar man släpet till bilens dragkrok. Man ser till att släpets koppling går på dragkroken ordentligt och sedan spänner man fast säkerhetsvajern. Det är mycket viktigt att inte glömma bort den. Man måste också se till att släpvagnens elkontakt kopplas in ordentligt och att alla lampor lyser som de ska.

Att tänka på när man kör med släp

En sak som är viktig att tänka på när man kör med släp är att man tar ut svängarna lite mer än när man bara kör med en bil. Ekipaget är plötsligt längre och svänger man inte ordentligt är det stor risk att man kör på trottoarer och annat i vägkanten. Dessutom måste man tänka på längden när man till exempel ska köra över en väg.

Om man kör ett släp med djur i, till exempel en hästtransport, måste man också tänka på att man inte kan bromsa hårt eller svänga kraftigt. En häst har en mycket hög tyngdpunkt och vid en tvär sväng kan hästtransporten faktiskt välta. Om man bromsar hårt finns det risk att hästen ramlar och skadar sig vilket inte heller är så bra. Det gäller alltså att man tar det lugnt och det är alltid bra om man åker i god tid så att man slipper stressa även om det skulle ta lite extra tid att lasta hästen eller liknande.

Viktgränser och körkort

När man ska köra med släp måste man fundera över hur mycket man egentligen får dra. Vissa bilar får bara dra lätta släp på B-körkort, medan andra får dra lite tyngre. Om man ofta kör med tunga lass kan det vara bra att skaffa ett körkort som gör att man kan köra tungt med de flesta bilar.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *