Menu

Vikten av alla dessa trailers

Vårt samhälle skulle inte klara sig länge utan alla dessa trailers som transporterar varor och annat över hela landet. Tänk på en ordinär ICA- eller Coopbutik, till exempel. Det anländer flera lastbilar om dagen för att fylla på alla varor som du och jag behöver köpa. Dessa varor anländer först oftast till grossisternas mellanlager i trailers och lastbilar. Där omlastas och mellanlagras varorna innan det är dags för den sista sträckan fram till butiken.

Är du som jag ibland ute och kör på nätterna har du säkert märkt alla dessa tappra lastbilschaufförer som släpar alla dessa trailers fram och tillbaka. De anländer i tusentals till Sverige varje dygn. De kommer över Öresundsbron, med färjorna från Tyskland, Polen, Finland, Danmark och Baltikum. De pilar fram och tillbaka över gränsen till Norge och uppe i Torneå. Vad fraktar de egentligen?

Kort och gott allt du köper har någon gång, eller flera, åkt lastbil och trailer. Det kommer trailers med tomater och apelsiner från Spanien. Alla kläder i våra stora kedjor som H&M, Kappahl och Lindex har fraktats med trailer från hamnarna. Har du köpt en ny bil har den förmodligen också åkt trailer fram till bilaffären. Till och med släpvagnen som du köper eller hyr har kommit på en trailer.

På natten åker hundratals blå lastbilar med trailers runt med vår dagliga post. Alla speditionsföretag fraktar tonvis med brev och paket under nätterna. Postnord, Bring, DHL och DSV är bara några av de största. Natten är även den hektiska tiden för alla tankbilar med släp som fraktar flygbränsle, bensin, diesel eller mjölk.

Som privatperson med B-körkort drar vi aldrig runt på dessa tunga släp. Däremot är det bra om du ser till att bilen du köper har en dragkrok. Då kan du lätt koppla på en släpvagn vid behov. Du kanske behöver flytta? Förutom att ordna med flyttstädning Järfälla, kan det vara bra att hyra en släpvagn till alla prylarna. Släpvagnen är mycket praktisk och den tar nästan ingen plats när du inte behöver använda den.

De mindre släpvagnarna till personbilarna transporterar tonvis med grejer varje dag. Vid våra återvinningsstationer kommer det en strid ström av bilar med släp hela dagen. Bensinstationernas hyrsläp är oftast aldrig lediga på helgerna när folk har tid att transportera sina saker. Det kan vara grejer som ska till eller från sommarstugan, trädgårdsavfall eller loppisfynden som behöver fraktas.

Utan alla dessa flitiga släpvagnar och lastbilar med trailers skulle vi som sagt inte klara oss länge. Hyllorna i butikerna skulle börja gapa tomma redan efter ett dygn. Tänk på våra hjältar bakom lastbilsratten och skänk dem en tacksamhetens tanke. De är ofta ute och kör när du sover för att alla varor ska finnas i butiken när du vaknar. Hjälp alla dessa lastbilar fram i trafiken och respektera att de har ett mer svårmanövrerat ekipage än du. Underlätta för dem att komma fram på ett säkert sätt.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *