Menu

Klarar en elbil av att dra släpvagnar?

Elbilar är högpresterande fordon med smidiga och tysta motorer som kräver mindre underhåll än förbränningsmotorer. Numera tillverkar nästan alla biltillverkare modeller av elbilar och den tidigare oron med batteritid och laddning blir mindre vanlig.

Förutom denna fördel är körupplevelsen bra då deras motorer reagerar snabbt med bra kraft. Jämfört med bensindrivna fordon har elbilar endast en rörlig del, nämligen motorn, medan de bensindrivna har hundratals rörliga delar. Ju färre rörliga delar ett fordon har desto mindre underhåll krävs och ju mer pålitligt blir det. Med enklare motorer är det även lättare att bromsa och det gör att bromsbeläggen håller längre tid. På så vis är elbilens underhållskostnader mycket lägre.

Ännu en fördelaktig faktor med elbilar är deras lägre driftkostnader, el är nämligen billigare än både bensin och diesel. Enligt studier är den årliga kostnaden bensin- och dieselbilar 10 procent högre än för elbilar. Att köpa elbil är därför onekligen bra idé som ligger i tiden med tanke på miljö och klimat. Många bilägare undrar dock om elbilar klarar av att dra trailrar och släpvagnar. Fortsätt läsa för att få svar på denna viktiga fråga!

Elbilar kan dra släpvagnar

Undrar du om du kan dra med en elbil? Ja, absolut, det kan du. Faktum är att elbilar är bättre lämpade för uppgiften än bensin- och dieselbilar. En avgörande faktor som påverkar bilens kapacitet att dra släpvagnar är vridmoment, det vill säga hur mycket kraft motorn producerar vid låga motorhastigheter. Som ett resultat är de bästa bilarna de som producerar mest vridmoment vid låga motorhastigheter eftersom de lättare förflyttar tunga laster. Med andra ord kommer motorer med kraftfullt vridmoment inte behöva arbeta hårt för att sätta en tung last i rörelse.

Elbilar har fördelen att de kan producera ett maximalt vridmoment direkt så fort elmotorn börjar rotera. Det betyder att det saknas ett behov av växlar eftersom elbilen hela tiden redan producerar ett maximalt vridmoment.

Innan du gör ett köp

Innan du köper en elbil som du vill ska kunna dra släpvagnar bör du kontrollera att den är certifierad för det. Faktum är att även om elbilar fysiskt sett kan bogsera en släpvagn så är många inte certifierade för det. Detta innebär att din garanti och försäkring på elbilen upphävs om du drar något eftersom tillverkaren inte godkänt det officiellt.

Om möjligt är det en bra idé att köpa en som har en större kapacitet än vad du behöver, som säkerhetsmarginal. Detta gör att du slipper oroa dig för överbelastning eller om du i framtiden vill dra tyngre eller större laster. Kom ihåg att oavsett typ av bilmotor så är det ingen bra idé att vara för nära sin maximala kapacitet. På samma sätt som med bensin- och dieselbilar bör du aldrig dra en släpvagn som är tyngre än bilen. Ju tyngre last desto mer påfrestning blir det för bilen. Sammanfattningsvis är det smart att i förväg avgöra vilka typer av transporter du måste göra med bilen och hur ofta.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *