Menu

Att köra med hästtransport

Om man har en häst behöver man kunna köra med hästtransport. Även om man inte har en egen transport finns det ofta möjlighet att hyra en sådan. Transporten kan behövas om man ska flytta hästen till ett annat stall, om den ska på träning eller om man behöver ta hästen till en veterinär. Men det finns en del saker man behöver ha koll på när man ska köra med en hästtransport.

Hur mycket kostar det att hyra en hästtransport?

Hur mycket det kostar att hyra en hästtransport om man inte har en egen varierar. Ofta är det dyrare att hyra en transport på en bensinmack än att hyra den av en privatperson. Genom olika tjänster kan man skriva faktura som privatperson och det betyder att man inte behöver betala hyran kontant. Det kan underlätta om man behöver transporten snabbt vid en akut händelse. Hästtransporter finns också i flera olika varianter och storlekar. De finns också för en häst, eller för två hästar. En större och lyxigare transport är i regel dyrare att hyra än en enkel transport.

Hur tungt får man lasta?

Hur tungt man får lasta i transporten beror på flera olika saker. Man måste ha ett körkort som tillåter att man lastar tungt. Bilen måste också vara registrerad för att kunna dra den tyngre släpvagnen. Det kan också vara så att hästtransporten inte är tillverkad för en tyngre vikt och då får man inte lasta mer i den. Det är alltså flera faktorer man måste ha koll på när man ska köra med hästtransport. I de allra flesta fall kan det till och med vara på gränsen att få köra en vanlig transport med en häst i på ett B-körkort. Om man vet med sig att man ska köra hästtransport ofta, och speciellt om man behöver köra två hästar i transporten kan det vara klokt att satsa på ett BE-körkort eller i alla fall ett B96-körkort som låter en lasta lite mer.

Att tänka på vid körning med hästtransport

När man har en hästtransport med hästar i efter bilen måste man tänka på flera saker. För det första får hästtransporten en hög tyngdpunkt. Det gör att den lätt kan välta. Man måste också tänka på att köra lugnt, både i kurvor och vid inbromsningar. En häst som är ovan att åka transport kan också kasta sig fram och tillbaka under färden.

Köra hästtransport på vintern

Om det är bar väglag är det ofta inga problem att köra med hästtransport på vintern. Är det halt ute kan det dock vara lite svårare. Man måste räkna med att man får en längre bromssträcka och dessutom kan det vara svårt att hålla kvar ekipaget på vägen om man skulle råka få sladd.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *