Menu

Att tänka på med husvagn på släp

Så här i sommar-Sverige är det sannolikt många som ger sig ut på vägarna med en husvagn på släp för allra första gången. För att semestern ska bli säker för alla i familjen finns det vissa saker man bör ha i åtanke när man är ute och kör med sin husvagn – särskilt om det är första gången, men även om man har flera års erfarenhet.

Det kanske viktigaste man kan göra för att öka säkerheten för sig själv och för alla andra i trafiken är att lära känna sin husvagn, och framförallt sin bil i kombination med en husvagn. Man bör med andra ord provköra lite grann innan man åker iväg på riktigt. Att börja på en parkering och prova att svänga och backa är en bra början, men man kan också behöva åka på en lite längre åktur för att verkligen få en känsla för hur körningen förändras när man har en husvagn där bak. Det allra bästa är om husvagnen är lastad så som den kommer att vara under semestern, eftersom husvagnens vikt och lastning också påverkar körningen.Caravan

Lastningen, eller snarare rätt lastning, är i sig en viktig del av att köra på ett säkert sätt med husvagn. Det gäller att man inte bara kastar in allt man har tänkt ha med sig därbak, och ser husvagnen som en stor bagagelucka; man måste kolla upp vilken totalvikt som gäller för sin husvagn, och lasta packningen med så låg tyngpunkt som möjligt. Riktigt tung packning ska helst inte ligga i husvagnen överhuvudtaget, utan i bilen.

Slutligen är det viktigt att kontrollera att allt fungerar som det ska innan man ger sig ut på vägarna. Testa att husvagnens bromsar fungerar, att blinkers och bromsljus lyser på husvagnen och att du ser ordentligt i alla backspeglar. Sedan är det bara att tuta och köra!

Den största skillnaden man kommer att märka som ovan körare av husvagn på släp är sannolikt att man inte kan köra lika fort som man är van; när man har en husvagn bakom bilen krävs lite lugnare svängar runt kurvorna. Om du behöver köra av dig lite efter en eller två veckors semester med husvagn är därför O’Learys i Kista det bästa stället för dig. Där kan du nämligen åka gokart i Stockholm på Europas modernaste inomhusbana, och köra gasen i botten runt banan om du vill.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *