Menu

Så kör du säkert med släp

 

Att köra med ett släp efter bilen är inte speciellt svårt även om det kan kännas lite nervöst när man är ovan. Det brukar dock gå relativt snabbt att vänja sig med den nya upplevelsen och snart är det som att man inte gjort annat än att dra runt på en släpvagn. Man behöver ingen speciell körkortsbehörighet för att köra bil med ett lätt släp bakom, alla som har ett B-körkort är godkända att framföra den här typen av ekipage. För att det ska räknas som ett lätt släp får det dock högst väga 750 kg. Kontrollera också bilens lastangivelser. Dessutom ska man komma ihåg att man med en bromsad släpvagn får köra högst 80 km/h.

Empty parked utility trailer on residential street. Side and rear view. Horizontal.

Är släpvagnen obromsad är det ännu lägre hastigheter som gäller, närmare bestämt 40 km/h.

När man kopplar på släpet är det viktigt att man är noggrann så att allt hamnar på rätt plats. Släpvagnens kultryck måste vara korrekt annars är det lätt hänt att släpet blir fram- eller baktungt, vilket i sin tur gör hela ekipaget obalanserat och ger försämrade köregenskaper. Kontrollera också att alla lampor lyser och fungerar som de ska, både blinkers och bromsljus.

Lasta på rätt sätt

Något av det allra viktigaste när man kör med ett släp är naturligtvis att man lastar det på rätt sätt. En last som rör på sig under körning kan till exempel utgöra en potentiell fara både för dig själv och för andra bilister. Last som faller av släpet och ut i vägbanan kan orsaka alla möjliga olyckor. Och har du en tung last som plötsligt flyttar sig under körning kan det till exempel innebära att man riskerar att tappa kontrollen över bilen och hela ekipaget. Därför är det mycket viktigt att man surrar och säkrar lasten ordentligt innan man ger sig av. Allra bäst blir det om man använder spännband som man enkelt kan justera. Försök alltid att placera lastens tyngdpunkt så lågt som möjligt i släpet och försök också centrera den så att den är mitt i kärran och även mitt bakom bilen för att uppnå bästa möjliga balans.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *