Menu

Regler vid att användning av bilsläp

Förr eller senare kommer dagen när du av en eller annan anledning behöver köra med släp. Då är frågan, har du koll på reglerna som gäller? Reglerna runt att använda och köra släp är ganska omfattande och det kan få rejält tråkiga konsekvenser om du kör med en släp- och bilkombination som du har körkort för att få framföra. Om du är säker på vad som gäller när du ska köra med släp kan du fortsätta att läsa. I den här texten kommer du hitta en hel del matnyttig information runt just användning av bilsläp.

Säkerheten kommer alltid först

Det är inte så vanligt att man äger ett bilsläp. Kanske har du gått ihop med grannarna och köpt ett eller så besöker du en släputhyrare när behovet uppstår. Oavsett vilket är det viktigt att först och främst kontrollera så att släpet är besiktigat och 1200px-sea_nymph_boatatt draganordningen ser hel ut. Du vill definitivt inte uppleva att släpet släpper från dragkroken när du kör. Se också efter så att släpet har rätt däck för årstiden. Tänk också på att om dragbilen har dubbdäck måste även släpet har dubbdäck om det är vinterväglag. När du har hakat på släpet, tomt eller lastat, kan du börja din färd mot den tänkta destinationen. Kör du ett släp eller husvagn som saknar bromsar får du köra max 40 km/h. Med ett bromsat släp eller husvagn är det max 80 km/h som gäller. Tycker du att det går långsamt eller om du har tröttnat på att läsa om reglerna runt bilsläp, kanske ett affiliateprogram för översättning är något att satsa på istället.

Körkortskombinationer att ha koll på

Beroende på vilka körkortskombinationer du har, får du framföra olika typer av bil- och släpvagnskombinationer. Om du har ett B-körkort får du koppla ett lätt släp till bilen. För att släpet ska räknas som lätt får den sammanlagda totalvikten (släp och bil ihop) inte överstiga 3500 kg, eller att släpets totalvikt inte överstiger 750 kg. Väger släpet mer än 750 kg får bilen och släpets totalvikt (släp med last) inte överstiga 3500 kg. Har du utökat B-körkort, BE-körkort, C- eller CE körkort är det andra regler och viktbegränsningar som gäller. Lättaste sättet att ta reda på mer om det är att gå in på Transportstyrelsens hemsida. Vad händer då om du kör en bil- och släpvagnskombination som du inte får framföra på det körkort som du har? Blir du stoppad av polisen kommer du att få rejäla böter och har du otur får du körkortet indraget och får inte köra från platsen. Ta därför reda på vad som gäller innan du kör med släpvagn och lita inte till 100% på att släpvagnsuthyraren kan reglerna.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *